Belangrijke informatie tijdens je zwangerschap

Tips voor mama's en aanstaande mama's

Zwanger zijn is een feestje, maar er gebeurt zoveel tijdens en na je zwangerschap, dat het soms allemaal iets te veel kan worden. Niet alleen voelt je lichaam anders, ook kun je een andere stemming hebben door de overvloed van hormonen in je lichaam. Op deze pagina geef ik je waardevolle tips over hoe je de zwangerschap doorkomt met zo min mogelijk ongemakken en over hoe je na je zwangerschap zo snel mogelijk weer hersteld.

Hoe fijn en mooi het ook is om zwanger te zijn, er komen helaas ook wat minder fijne gevolgen bij kijken. Heb je bijvoorbeeld last van stria of een zwangerschapsmasker en ben je benieuwd wat je hiertegen kunt doen? Of zit je nog in de beginperiode van je zwangerschap en wens je huidproblemen te voorkomen? Lees dan mijn nieuwe blog!

Huidproblemen

Door bepaalde processen en hormonen, kunnen er huidproblemen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

Pigmentatiestoornis: Door hormonen gaat het lichaam meer melanine (pigment) aanmaken. Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Deze zwangerschapskwaal wordt ook wel ‘zwangerschapsmasker' genoemd. De pigmentvlekken in je gezicht lijken op grote, lichtbruine moedervlekken. Vrouwen met een donkere huid hebben een wat grotere kans op pigmentvlekken dan vrouwen met een lichtere huid. Op een zeer donkere huid zijn de vlekken vaak juist lichter dan de huid zelf. Daarnaast kunnen de tepels donkerder worden en kan je een bruine streep op je buik krijgen. Gelukkig gaan deze verschijnselen na je zwangerschap in de meeste gevallen vanzelf weg.

Striae: Je buik, billen, borsten en bovenbenen groeien tijdens de zwangerschap. Striae (ook wel zwangerschapsstriemen of -strepen genoemd) ontstaan omdat je huid uitrekt. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen. Stria is hier een gevolg van en is eigenlijk een onderhuidse bindweefsel scheuring van je huid, doordat deze (te) snel oprekt.

Spataderen: Doordat je zwanger bent, neemt de doorbloeding van de huid toe, zo kunnen er bijvoorbeeld ‘spinnenwebjes’ ontstaan. Dit zijn verwijde bloedvaatjes die als rode vlekjes te zien zijn, meestal voor in je nek of op je gezicht. Je kunt ook sneller last krijgen van spataderen.

Een droge en jeukende huid: Veel vrouwen hebben last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Soms veroorzaakt dit jeuk op je buik en op andere lichaamsdelen.

Acne: Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van pukkeltjes. Door je zwangerschap maak je meer talg aan en hierdoor kunnen je poriën verstopt raken.

Huidproblemen tijdens zwangerschap voorkomen

Zoals met zoveel dingen geldt, geldt het met huidproblemen ook. Voorkomen is beter dan genezen. Volg onderstaande tips om geen last te hebben van huidproblemen tijdens de zwangerschap!

Pigmentatiestoornis

Vermijd tijdens en tot enkele maanden na je zwangerschap zoveel mogelijk de zon. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer je gezicht altijd in met een hoge factor (vanaf factor 30).

Striae

Striae is helaas niet te voorkomen, wel kun je het iets minder erg laten zijn. Bijvoorbeeld door echt te letten op je voeding. Hoe meer je aankomt, hoe meer de huid wordt uitgerekt. Daarnaast kan het smeren van bepaalde crèmes helpen, ik informeer je graag welke crème voor jou het beste is.

Spataderen

Spataderen voorkom je door vaak te lopen en in beweging te zijn. Het dragen van elastische kousen. De elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen zo ook de terugstroom van het bloed naar het hart. Wanneer je in bed ligt kun je je benen hoger leggen dan de rest van je lichaam en ga niet met je benen over elkaar zitten, hierdoor worden je aderen afgekneld.

Een droge en jeukende huid

Wanneer je last hebt van een droge huid, kan dit eenvoudig worden opgelost door goede cremes. Gebruik bijvoorbeeld een hydratant van Vavin, zodat je huid rijkelijk wordt voorzien van voedingsstoffen en beter in staat is het vocht te binden.

Acne

Wanneer je acne tijdens je zwangerschap wilt voorkomen, is een schoonheidsbehandeling zeer aan te raden. De Anti Tox behandeling zorgt ervoor dat de huid wordt ontgift, door middel van een speciale techniek. Zelfs in de diepere huidlagen worden afvalstoffen verwijderd. Hierdoor wordt ook de talgproductie gereguleerd, zodat je minder last hebt van puistjes en ontstekingen. Lees hier meer over de Anti-tox behandeling

Onder invloed van hormonen worden de gewrichten en gewrichtsbanden tijdens de zwangerschap rekbaarder. 40% tot 45% heeft af en toe last van bekkenpijn, maar bij een kleine groep van 5% tot 10% van de vrouwen is de bekkenpijn dusdanig, dat zij hier iedere dag last van hebben en ook de dagelijkse bezigheden hierdoor worden beïnvloed. Bekkenpijn wordt ook wel bekkeninstabiliteit genoemd.

Bekkenpijn, wat gebeurt er precies?

Het bekken lijkt op een ring die uit drie botdelen bestaat. Deze botdelen worden onderling verbonden door gewrichten en gewrichtsbanden. Om plaats te maken voor de baby in je buik, maakt het lichaam bepaalde hormonen aan. Deze hormonen zorgen op hun beurt weer voor soepelere en rekbaardere gewrichten. Als de botdelen in het bekken gaan schuiven en de spieren eromheen onvoldoende sterk zijn om alles te stabiliseren, kan je last krijgen van klachten. Er wordt dan gesproken over bekkeninstabiliteit.

Bij bekkeninstabiliteit is de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot geworden. Hierdoor worden de banden en spieren rond het bekken overbelast.

Ook na de bevalling kan je last houden van bekkenklachten. Deze kunnen tot een jaar aanhouden. In uitzonderlijke gevallen kunnen de klachten blijvend zijn.

Waar kun je last van krijgen bij bekkeninstabiliteit?

Wanneer je bekkenpijn hebt, kun je dit voelen in de liezen en de onderbuik, je onderrug en rond het stuitje, aan de zij- en achterkant van je bovenbenen en op of rond het schaambeen.

Bekkenpijn verminderen

De combinatie van pijn die je nu ervaart, vermoeidheid en eventuele stress voor de bevalling, maken het allemaal geen pretje. En dat is wat zwanger zijn juist wel hoort te zijn. Een zwangerschapsmassage kan de pijn aanzienlijk verlichten en je even helemaal laten ontspannen. Bijkomend voordeel van een zwangerschapsmassage is dat door speciale massagetechnieken, het overtollig vocht in de voeten, enkels en benen worden afgevoerd.

Ben je inmiddels al bevallen, maar heb je nog steeds last van klachten? Dan is de mama massage ideaal voor jou. Tijdens deze massage bespreken we jouw individuele situatie, zodat de massage volledig wordt samengesteld op de klachten. Hierdoor zal bekkenpijn verminderen.

Er gebeurt veel met je lichaam tijdens de zwangerschap. Hormonen zorgen voor een andere stemming en verandering van je lichaam. Je kunt je vermoeid en misselijk voelen en daarnaast kan stress of angst voor de aankomende bevalling zijn tol eisen. Het klinkt misschien ook wel allemaal heftiger dan dat het is, als het je zo leest. Zwanger zijn is tenslotte een feestje! Maar de lichamelijke en geestelijke ongemakken kunnen dit feestje enigszins laten vervagen.

Een massage tijdens en na je zwangerschap is een zeer goede oplossing voor als je last hebt van bovenstaande ongemakken. Een (zwangerschaps)massage kent namelijk veel voordelen.

 1. Massage brengt balans in de hormoonhuishouding
  Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam veel oestrogeen en progesteron aan. Na de zwangerschap maakt het lichaam juist weer veel oxycotine aan, zodat de borstvoeding beter verloopt. Kortom; je hormoonhuishouding schiet alle kanten op en dit bevordert bepaald niet je stemming. Een massage tijdens of na je zwangerschap laat het lichaam ontspannen. Daarnaast maakt het lichaam tijdens de massage ook oxycotine aan (dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd). Hierdoor kunnen met name mama’s die problemen ondervinden met het geven van borstvoeding, een duidelijke verbetering zien na het ondergaan van een massage.
 2. Massage zorgt voor sneller herstel
  Er gebeurt nogal wat met je lichaam wanneer je zwanger bent. Je buik wordt groter, er wordt meer bloed en hormonen aangemaakt, spieren rekken uit en je lichaam moet maar al het extra gewicht zien te dragen… Dan nog niet te spreken over de bevalling zelf. Een massage kan het lichaam helpen sneller en beter te herstellen na de zwangerschap.
 3. Massage vermindert zwelling
  Wist je dat je tijdens je zwangerschap 1 liter extra bloed aanmaakt? Daarnaast houd je meer vocht vast. Aan het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen gezwollen voeten en benen. Maar ook na de bevalling is dit niet meteen weg. Door bepaalde technieken te gebruiken tijdens de massage, worden de lymfe gestimuleerd het overtollig vocht uit het lichaam te voeren, waardoor je bijvoorbeeld minder last hebt van opgezwollen enkels en voeten.
 4. Beter kunnen slapen door een massage
  Door de stress en lichamelijke kwaaltjes, kun je misschien minder goed slapen. Doordat het lichaam tijdens een massage oxycotine aanmaakt, voel je je prettig en zelfverzekerd. Hierdoor zal ook de nachtrust beter worden.